ULISSES (Odisseu)

Paper. 2016

Ulisses, en grec Odysseus (Ὀδυσσεύς), fill de Laertes i Anticlea, es va casar amb Penélope i va heretar el tro d’Ítaca. Protagonista de l’Odissea homèrica, és el més cèlebre dels herois antics.

A la Ilíada va prendre part a la guerra de Troia conduint un contingent de dotze naus per lluitar amb l’exèrcit dels pobles grecs pel rescat d’Helena, esposa de Menelau. També se li atribueix la primera idea de la construcció del cavall de fusta, a l’interior del qual es va amagar amb els altres guerrers i que va fer caure la inexpugnable ciutat de Troia.

Però el mite pel qual Ulisses és més conegut són les aventures del seu retorn a Ítaca després de la guerra de Troia. D’aquest viatge, que constitueix l’Odissea, destaquen els passatges en què Ulisses arriba a l’illa dels Lotòfags després d’haver estat desviat de la seva ruta pel fort vent del nord; salvant a la seva tripulació del cíclop Polifem, a qui va deixar cec; el seu pas per l’illa d’Eòlia, on Èol li regala l’odre dels Vents per facilitar-li la tornada a Ítaca; el seu pas per l’illa D’Eea, morada de la bruixa Circe, o per l’illa de les sirenes. Un cop arribat a Ítaca, i ajudat pels seu fill Telèmac, va haver d’enfrontar-se al pretendents que intentaven casar-se amb Penélope.

Diccionario de mitología griega y romana (Pierre Grimal)

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s